Η συνολική έκταση του αμπελώνα σήμερα ανέρχεται στα 290 στρέμματα, που είναι αρκετά για την κάλυψη της ετήσιας ζήτησης σε κρασί αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες. Λόγω των ιδανικών εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, συνίσταται η καλλιέργεια τόσο γηγενών όσο και διεθνών ποικιλιών αμπέλου δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το κλίμα είναι μεσογειακό με ήπιους χειμώνες, που οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους -5 βαθμούς Κελσίου και δροσερά καλοκαίρια. Σε αυτό συμβάλλουν οι ορεινοί όγκοι του Παρνασσού, Καλλιδρόμου και Οίτης που επιτρέπουν στους βόρειους ανέμους να διεισδύουν στο οροπέδιο που βρίσκεται ο αμπελώνας, διατηρώντας έτσι χαμηλές θερμοκρασίες και οξυγονώνοντας επαρκώς το αμπέλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης το κλίμα εμφανίζεται ξηρό, αρκετά σημαντική παράμετρος για την σωστή ανάπτυξη και απόδοση του αμπελώνα.

   

 

Στα κτήματα οι ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Μαυρούδι, ποικιλία την οποία αναβίωσε ο Νίκος Αργυρίου μετά από χρόνια πειραματισμών και που τώρα αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα από τα ερυθρά κρασιά του κτήματος, ο στιβαρός Ροδίτης και η εκλεπτυσμένη Ρομπόλα, το μεταλλικό Ασύρτικο, και η αρωματική Μαλαγουζιά, ποικιλίες που κατέχουν ήδη διακρίσεις αλλά και παγκόσμια προοπτική. Από τις διεθνείς ποικιλίες καλλιεργούνται οι κλασσικές λευκές Sauvignon Blanc και Chardonnay και από τις ερυθρές οι πασίγνωστες MerlotCabernet Sauvignon και Pinot Noir.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμπελώνας ανήκει σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή σταφυλιών γίνεται με γνώμονα τον σεβασμό τόσο στον καταναλωτή όσο και στο περιβάλλον. Τέλος, το πλήθος των εργασιών στον αμπελώνα, όπως κλάδεμα, κορφολογήματα, ξεφύλλισμα, τρύγος γίνεται χειρονακτικά, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα που είναι τόσο σημαντικός για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος.

Επικοινωνία: info@argyriouwinery.gr